Agile HR: Bouw een flexibel team voor de toekomstige bedrijfsdynamiek

In diverse bedrijven merk ik op dat het HR-team niet voldoende wendbaar is. Ze missen de toepassing van Agile-principes en -methodologieën.
Hoe start ik met het opzetten van een HR-team dat is voorbereid op een flexibele en snel veranderende bedrijfsomgeving?

 • 1. Begrijp de bedrijfsomgeving:
  Analyseer de huidige en verwachte toekomstige veranderingen in de bedrijfsomgeving. Begrijp de specifieke uitdagingen en kansen waarmee het bedrijf te maken krijgt.
  Vergroot het bewustzijn en de betrokkenheid:
  Breng het HR-team op de hoogte van de essentie van flexibiliteit. Creëer betrokkenheid. Stimuleer inspraak van elk teamlid om ervoor te zorgen dat de nieuwe visie gedragen wordt.
 • 2. Stimuleer samenwerking:
  Bevorder een cultuur van samenwerking en open communicatie binnen het HR-team. Moedig multidisciplinaire samenwerking aan en bevorder het delen van informatie en kennis op een continue manier.
 • 3. Continue feedback en verbetering:
  Moedig het team aan om voortdurend feedback te geven en te ontvangen. Sta geregeld stil om de afgelopen/huidige periode te analyseren.
  Op deze manier vermijd je het vasthouden aan ‘omdat we dat altijd zo doen’, stimuleer je voortdurend leren uit ervaringen en implementeer je verbeteringen in de bestaande/uitgewerkte processen.
 • 4. Investeer in opleiding en ontwikkeling:
  Bied trainingen aan het HR-team aan zodat ze up to date blijven en flexibel kunnen ingezet worden op de vraagstukken van de toekomst. Zorg ervoor dat teamleden vertrouwd zijn met de concepten en tools die relevant zijn voor hun werk.
 • 5. Definieer duidelijke doelen en KPI’s:
  Stel smart doelen op voor het HR-team in lijn met de bedrijfsstrategie. Formuleer meetbare KPI’s om de voortgang te volgen en succes te meten. Zorg dat deze regelmatig opgevolgd worden.
 • 6. Implementeer agile frameworks:
  Kies eventueel voor agile projectmanagement framework (bijvoorbeeld Scrum, Kanban) en pas dit toe op de HR-processen. Begin met kleinere projecten.

Door deze tips te volgen, kun je een solide basis leggen voor een wendbaar HR-team dat effectief kan omgaan met de dynamiek van een snel veranderende bedrijfsomgeving. Zo stel je als HR gelijk het voorbeeld voor de rest van de organisatie.

Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BEDutch